Priser 2020

oktober 2020

Tonnevis med tysk sprengstoff i Gandsfjorden
10.03.14

Marinedykker kommandoen inntar Jåttåvågen Mandag starter dykkene etter 10-15 tyske torpedoer som ligger på over 50 meters dyp utenfor Jåttåvågen. Torpedoene inneholder cirka 300 kilo sprengstoff hver.

Arbeid til 19. mars

Mandag starter Sjøforsvarets Minedykkerkommando (MDK) oppdraget med å rydde vraket fra andre verdenskrig for betydelige mengder eksplosiver.

– Rekognosering viser at vraket ligger på mer enn 50 meters dyp, sier Nils K. Haugen, informasjonssjef i Sjøforsvaret.

Etter bistandsanmodning fra Rogaland politidistrikt er marinen koblet på oppdraget i Gandsfjorden..

Ankerhåndteringsfartøyet Island Valiant oppdaget torpedoene utenfor Jåttåvågen den 16. oktober 2012, og tok da dette bildet. I dag starter operasjonen med å fjerne torpedoene.

FOTO:x

Nå er planen å heve torpedoene mandag, for så å slepe dem videre til et trygt sted hvor en kontrollert sprenging kan gjennomføres.

Operasjonen med å fjerne torpedoene varer til 19. mars og det vil i tillegg bli utført trening og øving i Boganesvika.

– Vraket ligger dypt og dykkerne kan bare være nede en viss tid. Når de kommer på land igjen er det også regler for hvor lenge de må være oppe før de kan dykke ned igjen, det vil si at omløpet vil bli langt, sier Haugen. Han ber publikum om å være oppmerksomme og å holde god avstand.

– Eksplosiver under slep har en sikkerhetsavstand på minimum 200 meter. Vis oppmerksomhet og følg anvisning fra sikringsbåter, sier Haugen.

VINTEROPPLAG

Kun ledig i midtgang for vinteropplag. Det betyr at båten må ut før 15/4.